środa, 11 lutego 2015

Rurki z bitą śmietaną

Kruche, delikatne, wypełnione bitą śmietaną i karmelizowanymi gruszkami. Równie idealnie skomponują się też z nadzieniem budyniowym. Doskonała alternatywa dla tłustoczwartkowych pączków i faworków. Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Wykonanie jest dość pracochłonne i czasochłonne ale nie na tyle, by odmówić sobie przyjemności robienia a później pałaszowania w nieprzyzwoitej ilości. 



Lista składników*:
(na ok 30 rurek o dł. 7cm)
  • 250 g mąki tortowej
  • 125 g masła
  • 125 g gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 300 g śmietany kremówki min 30%
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru (lub więcej według gustu)
Do misy miksera wrzucam mąkę, pokrojone na kawałki masło i rozcieram, aż zrobi się kruszonka. Dodaję śmietanę, szczyptę soli i zagniatam szybko. Wkładam do lodówki na min. pół godziny. Schłodzone ciasto wałkuję bardzo cienko (na ok 1mm) podsypując mąką. Kroję w długie paski o szerokości ok 1,5 cm. Foremki do rurek smaruję masłem i zaczynając od węższej części nawijam na nie ciasto. Jedną stronę rurki z ciastem obtaczam w cukrze. Rurki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 15 min w temperaturze 200 st. C. Rurki powinny być jasnozłote. Lekko przestudzone zdejmuję z foremek i piekę kolejną porcję.

Na patelni z grubym dnem rozpuszczam masło, wrzucam obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Posypuję dwoma łyżkami cukru, mieszam i smażę do lekkiego skarmelizowania się gruszek - nie za długo, by się nie rozpadły. Odstawiam do ostygnięcia. Śmietanę ubijam z pozostałym cukrem na sztywno.

Zimne rurki wypełniam gruszkami (ok 1 łyżeczki) i z dwóch stron szprycuję ubitą śmietaną. Podaję od razu i zjadam jedną za drugą.


*Źródło: Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz