Gładki w smaku, kremowy, puszysty i bardzo czekoladowy deser. Błyskawiczny w przygotowaniu, bezproblemowy i pyszny. Przed spałaszowaniem mus musi poleżeć w lodówce, warto więc wziąć to pod uwagę planując konsumpcję. Mój deser podałam z ubitą śmietaną i cząstkami pomarańczy ale równie fajnie sprawdziłby się na czekoladowym biszkopcie lub w kruchej tartaletce. Śmiało można go też wzbogacić sporym chlustem dobrego smakowego alkoholu.
Lista składników:
(na 4 porcje)
- 125 g gorzkiej czekolady
- 75 g śmietany kremówki
- 2 jajka
- 75 g cukru
Opcjonalnie:
- 200 g śmietany kremówki
- pomarańcza
Czekoladę topię na parze, zdejmuję z ognia, dodaję śmietankę i mieszam. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka dodaję do czekolady i starannie mieszam lekko ucierając - można to zrobić mikserem. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier. Połowę ubitych białek przekładam do masy czekoladowej i delikatnie mieszam. Dodaję drugą połowę białek i znów mieszam do połączenia składników. Przekładam do czterech miseczek i wkładam do lodówki na min 2h.
Schłodzone desery ozdabiam ubitą kremówką i cząstkami pomarańczy.
*Źródło: Czekolada. Łatwe przepisy krok po kroku. Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o. 2010.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz