sobota, 21 lutego 2015

Mus czekoladowy

Gładki w smaku, kremowy, puszysty i bardzo czekoladowy deser.  Błyskawiczny w przygotowaniu, bezproblemowy i pyszny. Przed spałaszowaniem mus musi poleżeć w lodówce, warto więc wziąć to pod uwagę planując konsumpcję. Mój deser podałam z ubitą śmietaną i cząstkami pomarańczy ale równie fajnie sprawdziłby się na czekoladowym biszkopcie lub w kruchej tartaletce. Śmiało można go też wzbogacić sporym chlustem dobrego smakowego alkoholu.


Lista składników:
(na 4 porcje)
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 75 g śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
Opcjonalnie:
  • 200 g śmietany kremówki
  • pomarańcza
Czekoladę topię na parze, zdejmuję z ognia, dodaję śmietankę i mieszam. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka dodaję do czekolady i starannie mieszam lekko ucierając - można to zrobić mikserem. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier. Połowę ubitych białek przekładam do masy czekoladowej i delikatnie mieszam. Dodaję drugą połowę białek i znów mieszam do połączenia składników. Przekładam do czterech miseczek i wkładam do lodówki na min 2h. 

Schłodzone desery ozdabiam ubitą kremówką i cząstkami pomarańczy.


*Źródło: Czekolada. Łatwe przepisy krok po kroku. Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o. 2010. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz