Banalnie proste mazidło do chleba. Jedna makrela, trochę chrzanu i cytryny dla zaostrzenia, kilka łyżek majonezu dla złagodzenia i szczypiorek do koloru. Pysznie i treściwie. Idealna pasta, gdy zimno i brzydko za oknem. Dawno temu ujrzałam ją tutaj i przepadłam. Pasta jest tak pyszna, że do tej pory nie odczułam potrzeby, by poszukać innego sposobu na makrelę.
*Lista składników:
- 1 średniej wielkości makrela
- 2 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka ostrego chrzanu
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Makrelę obieram z ości i rozdrabniam. Łączę z pozostałymi składnikami, smaruję kanapki i zabieram do pracy. To co zostanie przechowuję w lodówce.
*Źródło: http://whiteplate.com/2010/03/pochwala-prostoty-pasta-do-chleba/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz