wtorek, 13 stycznia 2015

Pasta z makreli

Banalnie proste mazidło do chleba. Jedna makrela, trochę chrzanu i cytryny dla zaostrzenia, kilka łyżek majonezu dla złagodzenia i szczypiorek do koloru. Pysznie i treściwie. Idealna pasta, gdy zimno i brzydko za oknem. Dawno temu ujrzałam ją tutaj i przepadłam. Pasta jest tak pyszna, że do tej pory nie odczułam potrzeby, by poszukać innego sposobu na makrelę. 


*Lista składników:
  • 1 średniej wielkości makrela
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka ostrego chrzanu
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
Makrelę obieram z ości i rozdrabniam. Łączę z pozostałymi składnikami, smaruję kanapki i zabieram do pracy. To co zostanie przechowuję w lodówce.

*Źródło: http://whiteplate.com/2010/03/pochwala-prostoty-pasta-do-chleba/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz