czwartek, 4 grudnia 2014

Gwiazdki cynamonowe

Delikatnie cynamonowe, lekko migdałowe z wyczuwalną skórką cytrynową. Po prostu pyszne. Z ciastem przyjemnie się pracuje, nie klei się a podczas pieczenia nie odkształca. Ciastka są kruche ale nie rozsypują się, dlatego fajnie sprawdzą się jako mikołajkowy lub gwiazdkowy prezent. Zwłaszcza, że dobrze się przechowują, moje leżą w puszce już siódmy dzień i nic nie straciły na chrupkości. Przepis z książki  Jana Czerniakowskiego.


*Lista składników:
(na dwie blachy gwiazdek)
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru 
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub mniej według gustu)
  • 50 g migdałów, drobno posiekanych
  • otarta skórka z połowy cytryny
Masło ucieram do białości, dodaję cukier i dalej ucieram. Po jakiś 5 minutach dodaję jajko a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon, posiekane migdały i skórkę cytrynową. Wszystko mieszam i wkładam do lodówki na ok 30 min.

Po tym czasie ciasto wałkuję na grubość 3 mm i wykrawam gwiazdki. Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 10 - 15 min w temperaturze 180 st. C. Ciastka powinny się ładnie zezłocić.

*Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Jan Czernikowski. Wydawnictwo Przemysłu lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1986

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz