Delikatnie cynamonowe, lekko migdałowe z wyczuwalną skórką cytrynową. Po prostu pyszne. Z ciastem przyjemnie się pracuje, nie klei się a podczas pieczenia nie odkształca. Ciastka są kruche ale nie rozsypują się, dlatego fajnie sprawdzą się jako mikołajkowy lub gwiazdkowy prezent. Zwłaszcza, że dobrze się przechowują, moje leżą w puszce już siódmy dzień i nic nie straciły na chrupkości. Przepis z książki Jana Czerniakowskiego.
*Lista składników:
(na dwie blachy gwiazdek)
- 250 g mąki
- 125 g cukru
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (lub mniej według gustu)
- 50 g migdałów, drobno posiekanych
- otarta skórka z połowy cytryny
Masło ucieram do białości, dodaję cukier i dalej ucieram. Po jakiś 5 minutach dodaję jajko a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon, posiekane migdały i skórkę cytrynową. Wszystko mieszam i wkładam do lodówki na ok 30 min.
Po tym czasie ciasto wałkuję na grubość 3 mm i wykrawam gwiazdki. Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 10 - 15 min w temperaturze 180 st. C. Ciastka powinny się ładnie zezłocić.
*Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Jan Czernikowski. Wydawnictwo Przemysłu lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1986
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz