Bardzo fajne jesienno - zimowe ciasto. Delikatne i jednocześnie kruche, orzechowe ze słodką kruszonką zrobioną z dodatkiem cukru muscovado. Przepis pochodzi od Gordona Ramsay'a i zakłada użycie wyłącznie migdałów. Ja tym razem dałam pół na pół migdałów i podprażonych orzechów włoskich. Smak wyszedł więc bardziej orzechowy. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni i nie potrzebuje w zasadzie żadnych dodatków. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i popijać ulubioną kawą. Naprawdę pyszne.
Lista składników:
(na tortownicę 24 cm)
- 170 g masła
- 170 g cukru pudru
- 3 duże jajka, lekko roztrzepane
- 100 g mielonych migdałów lub 50 g migdałów i 50 g orzechów włoskich
- 4 łyżki schłodzonego espresso
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 40 g cukru trzcinowego muscovado
- 40 g masła, pokrojonego w kostkę
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewam do 150 st. C. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
Przygotowuję kruszonkę. W misce mieszam mąkę z cukrem i wgniatam masło, tak żeby utworzyły się grudki. Odstawiam na bok.
Masło miksuję z cukrem na puszystą masę. Wbijam jajka i dalej miksuję. Dodaję zmielone orzechy a następnie połowę espresso. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy. Mieszam a na końcu dodaję resztę espresso.
Ciasto przekładam do tortownicy i wyrównuję brzeg szpatułką. Posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika na ok 50 - 60 min. Kruszonka powinna się zarumienić a patyczek wbity w ciasto pozostać suchy. Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem i zjadam pierwszy kawałek.
Źródło: Szef w kuchni po godzinach. Gordon Ramsay. Muza S.A. Warszawa 2009
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz