Mięciutkie, śniadaniowe placuszki z dodatkiem cynamonu i płatków owsianych. A do placuszków słodkie, karmelizowane gruszki. Idealne na długie leniwe śniadania. Przepis na placuszki zaczerpnęłam z książki "Nakarm mnie" ale trochę w nim pozmieniałam. Nie miałam maślanki więc w zastępstwie użyłam mleka i gęstego jogurtu w równych proporcjach. A zamiast bananów skarmelizowałam gruszki. Wyszło pysznie i dzień od razu stał się lepszy :-)
Lista składników*:
(dla 4 osób)
- 200 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 1,5 łyżki cukru
- 20 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 40 g masła, roztopionego
- olej rzepakowy do smażenia
Karmelizowane gruszki:
- 2 gruszki
- 30 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka wody
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję cynamon, cukier oraz płatki owsiane. Mieszam a następnie wlewam mleko, jogurt i wbijam jajko. Mieszam całość, na końcu dodając ostudzone masło.
Placuszki smażę na patelni delikatnie maźniętej olejem ok. 2 min z każdej strony. W czasie, kiedy placuszki się smażą przygotowuję gruszki. W tym celu, w rondlu z grubym dnem umieszczam masło, cukier i wodę. Gotuje do momentu, aż ze składników zrobi się jasnobrązowy karmel (nie mieszam!). Dodaję obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki, obtaczam je w sosie i smażę ok 4 - 5 min.
Usmażone placuszki układam na talerzu, na wierzchu układam gruszki i polewam karmelowym sosem.
*Inspiracja: Nakarm mnie. Bill Granger, Muza S.A. Warszawa 2010.
Przepis z moimi zmianami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz