sobota, 8 listopada 2014

Owsiane ciastka z morelami i białą czekoladą

Maślane, lekko chrupiące ciasteczka z dodatkiem suszonej moreli i białej czekolady. Mało problematyczne, szybkie w przygotowaniu i bardzo uzależniające. Suszone morele można zastąpić żurawiną, rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, białą czekoladę można pominąć lub zamienić na gorzką. Wszystko zależy od upodobań i tego co kryją czeluści kuchennych szafek. Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Singrid Vebert. Od siebie dodałam białą czekoladę a pominęłam olejek waniliowy. 


Lista składników*:
(na ok 30 ciastek)
  • 170 g masła w temp. pokojowej
  • 165 g mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g cukru białego
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g białej czekolady
  • szczypta soli
Cukier ucieram z masłem do momentu aż masa będzie puszysta. Dodaję jajko i dalej ucieram. Wsypuję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane i mieszam całość. Na koniec dodaję pokrojone w kostkę morele, posiekaną białą czekoladę i znów mieszam.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto nakładam łyżką, z grubsza formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczam i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10-15 min, do momentu zrumienienia się ciasteczek.

*Źródło: Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok. Sigrid Verbert. Wydawnictwo Jedność 2010
Przepis z moimi zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz