czwartek, 9 kwietnia 2015

Bajaderki

Wybuchy na słońcu, zła energia kosmiczna, pora deszczowa, upały, roztrzepanie, gapiostwo - wszystko może stać się przyczyną zakalca :) Na szczęście nie ma tego złego... bo z nieudanego ciasta można przygotować zupełnie udane Bajaderki. Przepis pochodzi z Moich Wypieków i jest banalnie prosty do wykonania. Oczywiście do przygotowania tych słodkich kulek nadadzą się nie tylko zakalce, ale także suche ciasta, na które nikt już nie ma ochoty. Zamiast rodzynków do środka można upchnąć suszoną żurawinę, śliwki tudzież orzechy. W zasadzie wszystko to, na co mamy ochotę.


*Lista składników:
(na ok 25 kulek)
  • 400 - 450 g pokruszonego ciasta (bez kremu, bez żelatyny, bez owoców) 
  • 10- 15 herbatników  (można pominąć jeśli ciasto jest bardzo suche)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki rodzynków namoczonych w odrobinie alkoholu np. wiśniówki
  • 175 - 200 g dżemu
  • 1/4 kostki masła (62 g) masła
  • 2 łyżki kremu typu nutella
  • 2 łyżki kakao 
Do obtoczenia kulek:
  •  wiórki kokosowe lub posiekane migdały / orzechy 
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
Ciasto i herbatniki kruszę i wsypuję do miski. Do garnka wrzucam masło, cukier, kakao i mleko. Podgrzewam całość do zagotowania. Lekko studzę i dodaję do ciasta razem z dżemem, nutellą i rodzynkami. Mieszam i ugniatam całość na jednolitą masę. Odkładam do lodówki na ok. 1 godzinę.  

Przygotowuję polewę, czyli w kąpieli wodnej roztapiam czekoladę i masło. 

Ze schłodzonego ciasta formuję kulki, obtaczam je w polewie czekoladowej a nastepnie we wiórkach kokosowych tudzież posiekanych orzechach. Do czasu konsumpcji przechowuję w lodówce :)



*Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/bajaderki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz