czwartek, 23 kwietnia 2015

Babeczki - piaskowce z kremem śmietankowym

Najzwyklejsze w świecie maślane ciasto babkowe przełamane kremem ze śmietany i mascarpone. Samo ciasto jest bardziej zwarte niż sypkie i bardzo fajnie kontrastuje się z delikatnym śmietankowym kremem. Przepis na babkę pochodzi z książki pana Czerniakowskiego i jak zwykle nie można mu nic zarzucić. Trzeba tylko pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Babeczki można aromatyzować wanilią tudzież skórką cytrynową, ja tym razem postawiłam na wersje najczystszą :) Bardzo smacznie wyszło.


*Lista składników: 
(na 14 babeczek) 
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 paczki małego proszku do pieczenia (1 łyżeczka z lekkim czubkiem) 
  • cukier waniliowy / skórka otarta z cytryny - opcjonalnie
Masło ucieram do białości, pod koniec dodaję cukier i dalej ucieram. Nie przerywając ucierania dodaję kolejno jajka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i ewentualnie wanilię lub skórkę z cytryny. Jak tylko wszystkie składniki się połączą przekładam ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 20 min, do suchego patyczka. 

Krem śmietankowy:
  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 
  • cukier do smaku (ok 1 - 2 łyżek, w zależności od upodobań)
  • kakao do oprószenia
Kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier. Mieszam ją delikatnie z serkiem mascarpone, przekładam do rękawa cukierniczego i ozdabiam ostudzone babeczki. Oprószam kakao i zjadam. 


*Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Jan Czernikowski. WPLiS Wa-wa 1968

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz