wtorek, 17 czerwca 2014

Biszkopt z musem truskawkowym

Puszysty biszkopt i delikatny mus z truskawek. Całość zwieńczona galaretką. Dla miłośników lekkich biszkoptów z masą owocową będzie to połączenie idealne. Biszkopt przygotowałam według sprawdzonej receptury na biszkopt popularny z książki J. Czerniakowskiego. Masa truskawkowa to wynik inspiracji przepisem z Moich Wypieków. Moje truskawki wymieszałam z ubitą kremówką niezbyt dokładnie, dlatego mus nie wyszedł jednolity ale smakował wyśmienicie. 


Lista składników:
(na tortownicę 24mm)

Biszkopt*:
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka z cukrem ucieram do białości, po czym stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywno i delikatnie dodaję je do masy. Ciasto wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piekę 30 min w temperaturze 160 st. C. Odstawiam do ostygnięcia.

Mus truskawkowy**:
  • 500 g truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny (12 g)
  • 300 ml śmietany kremówki 36% 
  • galaretka truskawkowa (opcjonalnie na wierzch)
W garnku z grubym dnem umieszczam truskawki, dodaję sok z cytryny i cukier. Podgrzewam do rozpuszczenia  się cukru. Miksuję przy użyciu blendera. Żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję ją do puree truskawkowego i odstawiam do ostygnięcia. 
Śmietanę ubijam i powoli dodaję ją do wystudzonych truskawek delikatnie mieszając. 

W międzyczasie przygotowuję galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Biszkopt kroję na pół. Spód odkładam do tortownicy i wylewam na niego mus truskawkowy. Przykrywam wierzchnim blatem, wykładam na niego gęstniejącą galaretką i odstawiam całość do lodówki na całą noc. 

Następnego dnia zjadam w sporym rodzinnym gronie i w towarzystwie świeżych truskawek. 


**Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Jan Czernikowski. WPLiS Wa-wa 1968
**Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/bomba-truskawkowo---czekoladowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz