Małe słodkie maleństwa, od których ciężko się oderwać. Mają wszystko co najlepsze: kruche, maślane ciasto, domową masę budyniową i kwaskowy rabarbar. Jednocześnie słodkie i kwaśne. Idealne na wiosnę. Przepis pochodzi z Moich Wypieków, poddałam go jednak kilku modyfikacjom. Zmniejszyłam składniki i połowę i zamiast jednego dużego ciasta upiekłam 12 małych babeczek. Mielone orzechy zastąpiłam zwykłą pszenną mąką, zrezygnowałam też z imbiru i cynamonu.
(na 12 babeczek)
- 1,5 szklanki mąki ( 250 g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g masła
- 1/2 szklanki cukru (125 g)
- 1 żółtko
- szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucam do misy robota i rozcieram do momentu, aż powstanie kruszonka. Przykrywam folia i schładzam w lodówce ok 1 godziny.
Krem patissiere:
- 3 żółtka
- 300 ml mleka
- 50 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
1/ 4 część mleka (ok 75 ml) wlewam do naczynia, dodaję żółtka, cukier i obydwie mąki. Miksuję blenderem tak, by nie było żadnych grudek.
W rondlu o grubym dnie zagotowuję pozostałe mleko. Jak zaczyna wrzeć, zmniejszam grzanie do minimum i wlewam masę żółtkową. Mieszam energicznie rózgą kuchenną i gotuję ok 1 min (licząc od momentu zagotowania), cały czas mieszając. Budyń powinien zgęstnieć. Zdejmuję z kuchenki, nakrywam folią spożywczą, tak by folia dotykała kremu (wówczas nie zrobi się kożuch) i odstawiam do ostygnięcia.
Rabarbar:
- 300 g rabarbaru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cukru
Rabarbar myję, osuszam i kroję w 1cm kawałki. mieszam z cukrem, mąką i odstawiam.
Wykonanie:
Foremkę na muffinki wykładam papilotkami. Schłodzone ciasto wyjmuję z
lodówki. Połowę kruszonki wysypuję do papilotek, dociskając do dna. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do lekkiego zezłocenia - ok
10 min.
Na podpieczone spody wykładam nadzienie rabarbarowe, na to kładę masę budyniową i posypuję pozostałą kruszonką. Wkładam z powrotem do piekarnika i piekę do zezłocenia - ok 20 - 25 min.
*Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-z-budyniem-i-rabarbarem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz